Az E-vitamin a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozik. Szabadgyökfogó vegyület, mely a sejthártyában felhalmozódva a káros oxidációs reakciók gátlása révén védi a sejthártya épségét, ezáltal a sejtek működőképességét. Stabilizálja a sejten belüli membránokat és gátolja a vérben található lipoproteinek oxidációját. Az emberben a tokoferol hatása kevéssé ismert, hiánya nem okoz jellemző tüneteket. A tokoferolok könnyen oxidálódnak, miközben antioxidáns hatást fejtenek ki, így megakadályozzák a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját. Biológiailag a D-alfa-tokoferol a leghatásosabb. Antisterilitás-vitaminnak is nevezik, gyulladás gátló hatása is ismert. Újabb kutatások szerint rákmegelőző és gyógyító hatása is van. Jótékony hatások
Antioxidánsként védi a többszörösen telítetlen zsírsavakat a szabad gyökök károsító hatása ellen
Hozzá a sejtek normál működésének megőrzéséhez
Támogatja szervezetünk védekező (immun) rendszerének megfelelő működését
Gátolja a szervezetben zajló káros oxidációs, így az öregedési folyamatokat
Elősegíti a kognitív képességek korral járó hanyatlásának csökkentését
Csökkenti és megelőzi a szívbetegségek kialakulását
Biztosítja az érrendszer védelmét
Antioxidáns hatása révén védi az íny kötőszöveteit
Mérsékli a kimerültség jeleit, hatásos segítség a krónikus fáradtság legyőzésében
Segít a szívbetegségek és agyvérzés kezelésében
Idősebb embereknek hasznos nélkülözhetetlen az életük és egészségük megóvásában
Segítséget jelenthet a Parkinson-kórosoknak, mivel enyhíti az izomrángásokat
Különösen hasznos betegség utáni, legyengült állapotban
Gyulladás gátló hatása van
Meggyorsítja az égési sebek gyógyulását
Megakadályozza a durva hegesedéseket külsőleg és belsőleg egyaránt. Helyileg alkalmazva jól felszívódik a bőrön át.
Csökkenti a cukorbetegség tüneteit
Rákmegelőző hatása van
Az E és a C-vitamin együtt gátolja az érelmeszesedés kialakulását és egymás jobb felszívódását is erősítik.
A-vitaminnal kombinálva védi a tüdőt a levegőszennyeződés károsító hatásai ellen.
Lassítja a sejtek öregedését, és rendszeres szedésével fiatalosak maradhatnak.
Erősen leterhelt időszakban az idegrendszer számára különösen előnyös az E-vitamin szedése.
Szedése
Ajánlott napi szükséglet 200 - 300 mg. Nőknek hosszú távon (min. 3-4 hónap a feltöltés időszaka) ajánlott szedni. Hiányállapot esetén 400 mg fölött hosszú távon. Sportolóknak, különösen testépítőknek többlet E-vitaminra van szükségük a megfelelő izomfejlődéshez, mivel javítja az izmok teljesítményét, késlelteti kifáradásukat.
A legjobb hasznosulási időpontja a fő étkezés (ebéd) után van. A zsírban oldódása miatt hasznosabb, ha azokkal találkozik a gyomorban.
A vegyes táplálék E-vitamin tartalma nagymértékben függ az elfogyasztott zsír mennyiségétől és minőségétől (állati zsír, vagy növényi olaj). A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag étrend mellett nagyobb az E-vitamin-bevitel.
Hiánytünetek
A termékeny korú nőknél csökken a megtermékenyülés esélye
Hiánya az immunrendszer gyengülését okozza
Izomsorvadás, ivarrendszeri zavarok, a vörösvértestek károsodása, a vérszegénység
Idegesség és feszültség jelentkezik, így az idegrendszer károsodik
Csökken a figyelem, az izmok is veszítenek feszességükből
Természetes források
E-vitaminban gazdagok: a növényi olajok (a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj), a zöld növények, a virágpor, a méhpempő, a méz, a gabona magvak, de főleg a csíráztatott magvakból nyert olajok (búzacsíra, gabonacsírák) meg még a hús, a máj és a tojás. Törekedjünk a növényi olajokból, magvakból és a teljes értékű ételeinkből felvenni a napi mennyiséget, mivel az ezekben lévő E-vitamin felszívódása sokkal jobb, mint a mesterséges kiegészítőké.
E-Vitamin készítmények