Makroelem. A felnőtt szervezetben mintegy 83-97 g közötti mennyiségű nátrium található, ennek 60-65%-a kicserélhető formában, a test víztereiben, 35-40%-a kötött formában, a csontokban és a kötőszövetekben található. A nátrium annak ellenére, hogy a köztudatban általában „rossz"-nak van beállítva, nélkülözhetetlen a szervezet sav-bázis egyensúlyának a fenntartásához, valamint szerepe van az ingerület átvitelben és az izomműködésben. A szervezetből vizelettel és verejtékkel távozik. Nehéz fizikai munka végzésekor, magasabb hőmérsékletű és nedvességtartalmú környezetben, erős verítékezéskor, akár 8 g, de kellemes külső hőmérséklet esetén és pihenő embernél 46-92 mg nátriumot is veszíthet. Az élelmiszeripari technológiai eljárások során, sajnos jelentős mennyiségű só kerülhet az egyes élelmiszerekbe. Ráadásul a kialakult modern konyhatechnikai eljárások és a táplálkozási szokások is nagy veszélyt jelentenek. Ezért a "sóimádó" emberek rendkívül magas só bevitelét mérsékelni ajánlott.
Ne feledjük, hogy a tengervízből lepárlással létrehozott tengeri só értékesebb és egészségesebb mint a közönséges só. A jó minőségű tengeri só a nátriumon és a klóron kívül még 82 másik elemet is tartalmaz. Van benne magnézium, kálium, jód, és cink is. Mindez persze csak a természetes tengeri sóban található meg, a finomított változatokban, ezek nagy része elvész a feldolgozás során. Ezért a tengeri só íze így is kicsit más, mint a kősóé.
A helyes táplálkozási szokások kialakítását, már gyermekkorban el kell kezdeni, nem szabad a gyermekeket az erősen sós ízű ételekre rászoktatni.