A vízben oldó vitaminok közé sorolható. Fontos antioxidáns a szervezet számára. Segíti a hemoglobin és a vörös vérsejtek képződését a csontvelőben. Fontos szerepe van az immunrendszer erősítésében és az allergia mérséklésében. Védi az ereket és a szívet. Az ellenálló képesség növelésében a hűléses betegségekben (megfázás, nátha, influenza), a vírusosok leküzdésében és lázas állapotokban fontos. Ajánlott szedni napi szinten
Kimerültség, gyengeség, fáradékonyság, tavaszi fáradtság esetén
Étvágytalanság esetén
Jelentős fizikai igénybevétel esetén
Stresszes állapot alatt
Dohányzás esetén
Betegségeket, sérüléseket és műtéteket követő lábadozási időszakban
Segít egészségesen tartani a fogíny kötőszövetit
Szájon át szedhető vaskészítmény alkalmazása esetén a vas felszívódásának fokozására esetén
Terhesség és szoptatás idején
Megfázás, nátha, influenza, és lázas állapotokban
Jelentős fizikai igénybevétel miatt
Fogamzásgátló tabletta szedése esetén
Skorbut (C-vitamin-hiány) esetén
Betegségeket, sérüléseket és műtéteket követő lábadozási időszakban
Tél végi és tavaszi hónapokban megelőzésként
Szedése
A napi szükséglet minimuma 45 – 80 mg/nap körül van. Ajánlott mennyisége hivatalosan 60 – 90 mg, de erről viták a mai napig folynak.
Több orvos szerint is érdemes túllépni az ajánlott bevitelt, akár 750 - 1000 mg-ig, azonban ez érték fölött megnő a vesekő vagy a magas húgysavszint kialakulásának kockázata azoknál a személyeknél, akik erre érzékenyek. Bár gyakran javallott megfázás, láz esetén nagyobb adagok szedése 1000 – 2000 mg is. Egyes vélemények szerint a túladagolás (bár a felesleg a vizelettel távozik) elsavanyítja a vizeletet, illetve megnövelheti a húgykő (vesekő) kialakulásának esélyét és hasmenést is okozhat. A sok különböző vélemények ellenére az orvosok többsége pártolja a magas mennyiségű adagolást, ugyanis az esetleges fel nem használt vagy fölösleges C-vitamin oxálsav (vizelet) formájában ürül ki a szervezetből.
A C-vitamin felszívódását a leginkább elősegíti a D-vitamin és a cink. Egymás hatását erősítik.
Természetes források
Aszkorbinsavban gazdagok a zöldségek, a gyümölcsök és főzelékfélék. A zöldségek közül a zöldpaprika, paradicsom, burgonya, fejes saláta, és a káposztafélék (káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol). A friss gyümölcsök közül elsősorban áfonya, szeder, ribizli, csipkebogyó, narancs, citrom, grapefruit. A zöldségféléket lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, vagy pároltan célszerű fogyasztani. A hosszú áztatás, főzés, párolás, fagyasztás, kiolvasztás vagy a főzővíz kiöntése jelentős aszkorbinsav-veszteséget okoz, de kerülni kell a fémedények (ezüst, réz, alumínium, vas; kivétel az arany) használatát és az ételek ismételt felmelegítését is.
C-Vitamin készítmények
BioCo Csipkebogyós Retard C-vitamin 1000 mg 60 db
Vitamin Station C-vitamin 1000 mg 60 db tabletta
Walmark D3 Vitamin tabletta 100db
Swanson C-vitamin 500 csipkebogyós kapszula 100db
Béres C-vitamin tabletta 120db
Béres Retard C-vitamin + Cink filmtabletta 60 db
1x1 C-vitamin Komplex tabletta 30 db
Now C-vitamin 1000mg kapszula Bioflavonoidokkal 100db
Jó Közérzet Vitamin C-vitamin 1000mg 30 db
Dr.Herz Acerola, C-vitamin kapszula
Sanct Bernhard Lassú felszívódású C-vitamin tabletta 300mg 120 db