Az A-vitamin is a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozik. A táplálékkal bevitt retinol gyakorlatilag teljesen felszívódik. A provitaminok vitaminná történő átalakítása során a béta-karotin az egytizede alakul át retinollá. A legfontosabb A-vitamin hatású vegyületek: a retinol, retinal, és provitaminok: alfa-, béta- és gamma-karotin, egyéb karotinoidok. Biológiailag a legaktívabb a béta-karotin. A karotinoidok – melyek az A-vitamin elővitaminjai a növények (zöldségek és gyümölcsök) festékanyagában találhatók A felszívódási arányuk sokkal kisebb, mint a kész A-vitaminé, ezért ezekből többre van szükség. Nyersen fogyasztva a legkisebb ez az arány, párolva körülbelül 30-50%. A paradicsom és sárgarépa is hatásosabb párolva, mint nyersen.
Fontos feladatai
A bőr egészségének fenntartása és a hámsejtek képzése
A látás és a szem egészségének fenntartása
Egészségesen tartja a körmöt, a hajat, a fogakat és a fogínyt
Kezeli a pattanásokat, segíti a bőr pigmentálódásának (barna foltosodás) megelőzését
Védi a nyálkahártyákat
Erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a légúti fertőző betegségeket
Elősegíti a csontozat normális növekedését, fejlődését, és erősíti a csontokat
Segíti megvédeni a C-vitamint az oxidáció ellen
Hiány tünetei
Az A-vitaminhiány az iparosodott országokban ritka, de egyes fejlődő országokban továbbra is gondot jelent, különösen azokban a régiókban, ahol az alultápláltság vagy a hiányos táplálkozás a jellemző. Az A-vitamin tartós hiánya korai szakaszában farkasvakságot okoz, amely szürkületben, vagy gyenge világítás esetén bekövetkező látászavar. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szemideghártya (retina) felépítésében. Nevét is innen kapta.
Jellemző még az A-vitamin hiányra a hámszövet-, könnymirigy-elsorvadása, a verejték- és faggyúmirigyek megbetegedése, a bőr kiszáradása, a hajszálak törékenysége, kihullása. A körmökön apró fehér csíkok vagy foltok jelennek meg és töredezhet is. Gyermekeknél a csontosodási folyamat sérülése következtében növekedési zavar is bekövetkezhet.
Szedése
A felnőtt ember napi szükséglete 1,5 mg terhesség és a szoptatás ideje alatt 2,0 - 2,5 mg.
Más mértékegység alapján: Az A-vitamin gyakori összetevője a legtöbb multivitaminnak, sokszor 5000 NE/IU mennyiségben. A napi ajánlott mennyiség felnőtteknek a következő: 900 mikrogramm (3000 IU) férfiaknak és 700 mikrogramm (2300 IU) nőknek. 18 évesnél idősebb terhes nőknek a napi ajánlott adag 770 mikrogramm (2600 IU).
A legújabb kutatások szerint azonban érdemes ennél nagyobb mennyiségben szedni: nőknek 4000 NE, férfiaknak 5000 NE javasolt. A stressz, a sport, a nehéz fizikai munka, a dohányzás, az alkoholfogyasztás mind olyan tényező, amikor emelt vitaminszükségletről beszélünk.
Az E-vitamin (hidegen sajtolt növényi olajok) segíti a felszívódását, fehérje és cink szükséges a megfelelő mobilizációhoz. A vas felszívódást növeli.
Túladagolás
Béta-karotinból nagyon picike mennyiségre van szüksége a szervezetnek, de mivel a növényekből felszívódva csak kis százalékban lesz belőle A-vitamin, természetes módon nem valószínű a túladagolása. Viszont a retinol napi 50-100 000 NE/IU adagja (több hónapon keresztül) már túladagolást okozhat.
A következő tünetekre figyelni kell, ugyanis súlyos toxikus tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, hányás, hajhullás, bőrelváltozás (sárgás bőrszín, bőrgyulladás), viszketés, romló (kettős) látás, kiszáradó száj és szem. Ezért régen orvosi vény nélkül nem lehetett beszerezni. Most sem sok vitamin cégnek szerepel a termékpalettáján. A multivitaminok, azonban tartalmazzák a megfelelő napi mennyiséget a szervezet számára. A szükséglet növekedésével kell számolni a zsíremésztés, felszívódás zavarai, vagy számos idegen anyag, gyógyszer fogyasztása esetén.
Természetes források
Az A-vitamin szükségletet a vegyes táplálkozás fedezi. A-vitamint tartalmaznak (retinol): a máj,a vese, a szív, a tojás, a tej, a vaj, a tengeri halak, a narancsfélék, a sötétzöld leveles zöldségek és a paradicsom. A karotinoidok jellemzően növényi forrásban (sárgarépa, paradicsom, saláta, répa, gyümölcs) találhatók, és közülük a béta-karotin a leghatékonyabb. A-Provitaminokat a répában, a parajban, a kajszibarackban, a kelkáposztában, a sárgadinnyében, a sütőtökben, a paradicsomban és a pirospaprikában találunk. Érdekesség, hogy a paradicsom és sárgarépa hatásosabb párolva fogyasztva, mint nyersen!
A-Vitamin készítmények