Vízben oldódó vitaminok közé tartozik. Nem tárolódik a szervezetben, hamar kiürül, így túladagolni is nehzéz. A B- vitaminokat gyűjtő néven B-komlplexnek hívjuk. Vannak B- vitamin fajták melyeket már nem tekintik vitaminoknak. Ide tartik a B4 (adenin), a B8 (adenozin-monofoszfátot), a B10 (4-amino-benzoesavat), a B13 (orotsavat), a B15 (pangámsavat), a B16 (dimetilglicint), a B17 (amigdalint).
A B-komplex vitaminok segítenek fenntartani az idegek, a bőr, a szem, a haj és a máj egészségét, valamint egészséges izomtónust, gyomor-bél traktust és megfelelő agyműködést garantálnak. Koenzimekként működnek, segítenek az enzimeknek a kémiai reakcióba lépésben más anyagokkal, valamint részt vesznek az energiatermelésben. Úgymond megadják a szervezetnek a mindennapi energiát. Rendszeres és megfelelő mennyiségű bevitelük nagyon fontos az idősek számára, mivel ezek a vitaminok a kor előrehaladtával már nem olyan jól szívódnak fel. A B-vitaminokat minden esetben együtt érdemes bevinni a szervezetbe (megfelelő étrenddel vagy táplálékkiegészítőkkel), de célterápia esetén rövid ideig akár két-háromszor nagyobb mennyiség is szedhető egyes B-vitaminokból.
Szedésük alatt a vizelet furcsa színű és szagú lehet, eltérhet a megszokottól. Ilyen esetben semmi ok az aggodalomra, ez a természetes hatásuk.
B-vitamin szedésre szükség van az alábbi esetekben
Egyoldalú táplálkozás
Dohányzás
Fokozott fizikai igénybevétel
Idős életkor
Fogamzásgátló tabletták szedése
Betegségből való lábadozás
Alultápláltság esetén
Depresszió és szorongás érzés esetén
Bélfelszívódási zavarok
Veleszületett anyagcserezavarok
Cukorbetegség esetén
Krónikus alkoholizmus
B-Vitamin komplex készítmények
Vízben jól oldódó, hőre érzékeny vegyület. Jelentős szerepe van a szénhidrátok anyagcseréjében az az segíti a szénhidrátok elégetését, valamint létfontosságú szerepet tölt be az idegrendszer, az izmok, a szív és az agy normális működésében.
Fokozza a várkeringést és a vérképződést, segíti a savtermelést, ami a megfelelő emésztéshez szükséges. Agyserkentő hatású, tehát fokozza az agyi funkciókat. Pozitív hatást gyakorol az energiatermelésre, a növekedésre, az éhségérzetre és a tanulási képességekre. Antioxidánsként is hatékony, mivel védi a szervezetet az öregedés, az alkoholfogyasztás és a dohányzás degeneratív hatásaitól.
A cukor és a feldolgozott szénhidrátok fogyasztása, a rendszeres testmozgás, az alkohol- és a teafogyasztás, valamint a terhesség mind-mind fokozza a szervezet B1-vitamin igényét, és ez a kor előrehaladtával csak tovább nő. A B1-vitamin rendszeres bevitele jelentősen javította a súlyos szívelégtelenségben szenvedő és vizelethajtó gyógyszert szedő személyek szívfunkcióit.
B1-vitamin feladati
Segíti a szénhidrátok emésztését, elégetését
Segíti a növekedést
Serkenti az agyműködést és a szellemi tevékenységet
Segíti a szív, az idegrendszer és az izmok normális működését
Védi a szervezetet az öregedéstől (antioxidáns hatású)
Segíti a megfelelő emésztést és éhségérzetet
Egyéb jótékony hatásai: elősegíti az övsömör kezelését, enyhíti a fogműtétek utáni fájdalmat, segít leküzdeni a légi és tengeri betegséget.
Napi szükséglet
Felnőttek számára legalább napi 1 - 1,5 mg bevitele ajánlott, de időseknek ennél jóval több. Sportolóknál 50 mg is lehet.
A betegség, a stressz, a megerőltető testmozgás és a magas szénhidráttartalmú étrend miatt nagyobb a szervezet szükséglete.
Hiány tünetei
Ennek a vitaminnak a hiányában étvágytalanság, szívgyengeség és keringési rendellenesség léphet fel és ezeknek az eredménye az erős fáradtság, gyengeség, depresszió, valamint bélrendszeri problémák.
A B1-vitamin hiánya okozza (főleg a keleti országokban) a beriberi nevű betegséget, ami kórós soványságot okoz a nem megfelelően felszívódó tápanyag miatt.
Természetes források
Tiaminban gazdag ételek a sertéshús, a baromfi, a máj, a tojás, a teljes kiőrlésű liszt és gabonák, a barna kenyér, a hüvelyesek, a borsó, a mogyoró, a gomba, a spárga, a barna rizs, az élesztő.
B1-Vitamin készítmények
Vízben oldódó, könnyen felszívódik, a kiürített mennyiség mindig a szervezet igényeitől függ. Az enzimek a piroszőlősav, zsírsavak és az aminosavak oxidatív lebontását végzik, fontos szerepet töltenek be a szöveti légzésben és méregtelenítésben. Antioxidáns vitamin. Nélküle a B-vitaminok nem lennének kellően hatékonyak a tápanyagok anyagcseréjében, a sejtek védelmében és az egyes tápanyaghiányok megelőzésében.
B2-Vitamin feladatai
Fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben és méregtelenítésben
Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban
Hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez
Hozzájárul a nyálkahártyák és a vörös vérsejtek normál állapotának fenntartásához
Hozzájárul a bőr normál állapotának fenntartásához
Hozzájárul a normál látás fenntartásához
Hozzájárul a normál vasanyagcseréhez
Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez
Részt vesz a vörös vérsejtek képzésében és az antitestek termelődésében
Hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez
Enyhíti a szem fáradtságát, és fontos a szürke hályog megelőzésében és kezelésében
Jó hatással van a növekedésre és a termékenységre
Hiány tünetei A többi B-vitaminhoz hasonlóan a szervezetben nem tárolódik, és rendszeresen pótolni kell táplálékkal vagy étrend kiegészítőkkel. Az ember bélflórája is termel riboflavint, de hosszan tartó, széles spektrumú antibiotikum-kezelés azonban elpusztítja a bélflórát, így riboflavin-hiányt idézhet elő. Aki csökkentett kalóriabevitelű étrendet folytat (zsírcsökkentő program), vagy sok finomított szénhidrátot eszik, akkor az is szenvedhet B-vitamin hiányban.
Hiánya bőrelváltozásokat, szemlencse-elváltozásokat, szemviszketést, szemégést, szemvörösödést, emésztési zavarokat és kirepedt ajkakat okoz. Közrejátszhat az ízületi gyulladás kialakulásában is. A riboflavin hiánytünetei közé tartoznak még a szájsarkoknál lévő repedések és fekélyek, a szemrendellenességek, gyulladás a szájban és a nyelven, valamint különböző bőrelváltozások (ariboflavinosis).
Napi szükséglet
Életkortól függetlenül bevitel ajánlott, idős korban nem lehet kevesebb, mint 1 - 1,5 mg/nap!
A B2-vitamin egyik fontos tulajdonsága, hogy képes felgyorsítani a B6-vitamin aktivitását a szervezetben.
Természetes források: a szénhidrátokban gazdag táplálékok (kenyérfélék, gabonapelyhek,barna rizs) a tej, sajt és tejtermékek, a máj, a vese, a tojás, a hüvelyesek, a spenót és zöld leveles zöldségek.
B2-vitamin készítmények
Niacinamid, niacin.
Nikotinsav vagy niacin. A niacin a szöveti redoxi-folyamatokban résztvevő koenzimek alkotórésze.
B3-Vitamin feladatai
Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban
Hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez
Hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához
Hozzájárul a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához
Hozzájárul a bőr normál állapotának megőrzéséhez
Hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez
Felnőttek számára körülbelül 16 mg szükséges naponta.
Megjegyzendő, hogy a legtöbb esetben a vitaminkészítményekben a niacin helyett niacin-amidot találunk, amely egyes vélemények szerint a szervezet számára nem kellően helyettesíti a vitamint. A niacin-amidot azért fejlesztették ki, hogy kiküszöböljék az allergén reakciónak hitt bőrvörösödést, amit a niacin okoz, de a niacinamid nem.
Hiány tünetei
Hiányában bélrendszeri zavarok, fáradékonyság, depresszió, étvágytalanság, fejfájás alakulhat ki.
Természetes források
Niacinban gazdag a hús, a máj, a vese, a zöldségfélék,a barna kenyér, a húsok és a növényi fehérjék (kivéve a kukoricát).
Kalcium-pantotenát, pantenol.
Az intermedier anyagcserében kulcsfontosságú koenzim A alkotórésze. Szerepe van az energiahordozó szénhidrátok lebontásában, zsírsavak szintézisében és bontásában, a különböző szterolok, szteroid-hormonok, porfirinek szintézisében.
Emberben valódi hiánytünetek vegyes táplálkozás mellett nem lépnek fel.
A fizikai erőkifejtés és a stresszhelyzetek növelik a szükségletet. Feltehetően a bélbaktériumok termelte pantoténsav is hasznosul a szervezetünkben. Az anyatejben kb. 2 mg/l pantoténsav van.
A piridoxin-koenzimek részt vesznek az aminosav anyagcserében, a zsírok lebontásában, bevitelük a fehérje-bevitellel arányos kell, hogy legyen, miután a legfőbb feladata az aminosavak átalakítása.
Ajánlott napi bevitel felnőtteknek: 1,5 mg.
Szedése javasoltVérszegénység esetén
Idegrendszeri zavarok esetén
Ajkak nyálkahártyájának berepedezése esetén
Migrénes fejfájás esetén
Terhesség alatt a rosszullétek enyhítésére
Narkózis után bekövetkező hányások csillapítására
A terhesség alatt a reggeli rosszullétek ellen ajánlott az első két hónapban fogyasztani naponta négyszer 200 mg B6 vitamint. Kombinálható még gyömbérkészítménnyel is.Bőséges természetes források: a máj, a hal, a hús, a tejtermékek, a hüvelyesek, a gabonafélék, a spenót, a banán, az élesztő, kisebb mértékben a tej és a tojás.
B6-Vitamin készítmények
Biotin, H-vitamin, Koenzim-R Kéntartalmú vitamin.
Neve a német Haut szóból származik (jelentése bőr), mivel hiánya bőrbetegséget, bőrhámlást okoz. Számos karboxiláló enzim koenzimje, amelyeknek reguláló szerepük van a szénhidrát- és lipid-anyagcserében. Ezt a vitamint az emberek bélflórája is termeli.
Felszívódását segíti a B-vitamin-csoport többi tagja, a magnézium és a mangán.
A biotinszükséglet és a javasolt bevitel megállapítása nehézségekben ütközik a bélbaktériumok termelése miatt, kb. 50-200 µg közé tehető. Vegyes táplálkozás mellett az átlagos napi biotinbevitel 10-50 mg körül van, amely fedezi a szükségletet.
Az EU által javasolt biotin bevitele napi 50 μg, a multivitamin-készítmények általában ezt a biztonságos mennyiséget tartalmazzák, azonban jóval magasabb szintek fordulnak elő a széles körben elterjedt táplálék kiegészítőkben, amelyeket a haj, a bőr és a körmök regenerálására ajánlanak. Ezek a tabletták akár 10 mg (10000 μg) biotint is tartalmazhatnak, ami a javasolt napi bevitel 200-szorosa. Ez a nagy dózisú biotin hatással lehet néhány laboratóriumi vizsgálati eredményre, tehát befolyásolhatja az eredmények pontos megítélését.
A vékonybél felső szakaszán csak a szabad formája szívódik fel. A veséken keresztül a vizelettel ürül, ugyanakkor a széklettel még több mennyiség távozik. Ez azzal magyarázható, hogy a bélbaktériumok is szintetizálják, amely formája azonban nem hasznosul. Felszívódási vesztesége kb. 50%.
Hiány tünetei
Hiányakor túlzott kimerültség, étvágytalanság, álmosság, izomfájdalmak, hajhullás, depresszió, és szürkés bőrszín, bőrgyulladás, zsíranyagcsere-zavarok jelentkezhetnek.
Természetes források
A máj, a vese, a tojássárgája, és néhány zöldség, továbbá az olajos magvak közül elsősorban a pörkölt földimogyoró. A búza is tartalmaz biotint, de kötött formában, ami felszívódásra nem alkalmas. A hús, a gyümölcsök biotinban szegények.
Túladagolás tünetei eddig nem ismeretesek.
B7-Vitamin készítmények
M vitamin
Nagyon fontos szerepe van a szervezetben. A fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak, és nukleinsavak anyagcseréjében, de hozzájárul a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épségéhez is.
A nőknek van a legnagyobb szükségük rá a teljes életük alatt de legfőképp a fogantatáshoz, terhesség alatt és után. A nehezen foganás és vetélés egyik oka a folsav hiánya lehet.
Napi 0,15 mg szükséges. Várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása. A várandós édesanyáknál a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió fejlődésénél a legfontosabb. Érdekesség, hogy a mesterséges készítményekből felszívódása jobb, mint a természetes forrásokból. A szervezet jó folsav-ellátottsága mellett elfedheti a B12-vitamin hiányában kialakuló tüneteket. Ez különösen a vegetáriánus táplálkozás esetén lehet veszélyes. Természetes források
Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő. A túl magas mennyiségű folsavbevitel csökkentheti a cink hasznosulását.
B9-vitamin készítmények
A gyomor és a vékonybél nyálkahártyája által kiválasztott glikoproteinhez kapcsolódva szívódnak fel. Az esetek többségében vitaminhiány akkor lép fel, ha nem képződik a kobalaminokat szállító intrinsic-faktor, így a táplálékban jelen lévő vitamin nem tud bejutni a szervezetbe. A kobalaminok koenzim formájában kapcsolódnak be a fehérjék, a szénhidrátok és más nitrogéntartalmú anyagok anyagcseréjébe.
B12-vitamint a növények nem tartalmaznak, a szükségletet csak állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni. Normális körülmények között a tápláléknak nem kell kobalamint tartalmaznia, mert a bélben naponta 20-szor annyi keletkezik, mint amennyi a táplálékkal kerül a szervezetbe. Innen rendkívül nehezen szívódik fel, a felszívódása csak belső faktor jelenlétében megy végbe, és a bélben képződő mennyiség tizede szívódik csak fel, a többi kiürül a szervezetből.
Az ember évi szükséglete körülbelül 1 mg-ra tehető. Vészes vérszegénységben szenvedő betegnek havonta kb. 100 mg-ot kell kapnia. A növényi tápanyagokban nem található meg a vitamin, vegetáriánusoknak a vészes vérszegénység megelőzése érdekében mesterségesen kell pótolniuk a B12-vitamint. Legkedvezőbb módon akkor hasznosul, ha B6-vitaminnal együtt szedik.
Vízben oldódó vitamin, így nem lehet túladagolni.
A B12-vitamin részt vesz a nukleinsavak felépítésében, befolyásolja a szervezet fehérjeszintézisét, elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését és fokozza ezek hasznosítását, de az egész szervezetet érintő hatása van.
Az egész szervezetre kiterjedő erősítő, roboráló hatása van.
Idősebb, azaz 50 év feletti szervezet esetében a tápanyag-felszívó képessége nem megfelelő, akkor lehet esély arra, hogy hiányt szenvedünk ebből a vitaminból, a gyomorban egyre kevesebb gyomorsav termelődik, így szervezet ebben a korban kevesebb B12 vitamint tud kinyerni az elfogyasztott élelmiszerekből. Akik savlekötőt szednek, azoknál fokozottan számolni kell ezzel a problémával!
Egy egészséges szervezetnek napi 2,4 mikrogramm B12-vitaminra van szüksége, ennek hiányában fáradtság és mentális zavarok léphetnek fel.
Természetes forrásai az állati eredetű termékek, különösen a halak, a szárnyasok és a tojás - vegetáriánusoknak különösen ajánlott ügyelni a megfelelő utánpótlására!
Az orvosi gyakorlatban a vészes vérszegénység, általános testi leromlás, kimerültség, ideggyulladás, hosszabb betegség utáni lábadozás esetén használják.
B12-Vitamin készítmények