Zsírban oldódó vitamin. A D-vitamin hatású vegyületek a szteroidokhoz hasonló felépítésűek. Táplálkozás-élettani szempontból a D2- (ergokalciferol) és a D3- (kolekalciferol) vitaminok jelentősek. A D-vitamin elősegíti a kálcium és foszfor felszívódását a bélcsatornából, és közvetlenül befolyásolja a csontképződést. A szervezetbe kerülő egyes gyógyszerek növelik a D-vitamin szükségletét. Az elégtelen D-vitamin bevitel nagy probléma. Világszerte kb. egymilliárd embert érint.
Az alacsony D-vitamin szint összefüggésbe hozható a szívrohamok, a szívfájdalmak (angina), a stroke-ok, és a szívbetegségek kialakulásának megnövekedett kockázatával. Bizonyíték ugyan nincs rá, de az orvosok többsége úgy gondolja, hogy a megfelelő D-vitamin bevitellel csökkenthetők ezeknek a betegségeknek a kockázatai. Olyan betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti, mint a cukorbetegség vagy a rák, valamint fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségekkel szembeni védelemben is. Egy egészséges ember napi D-vitamin-szükséglete minimum 800 és 1000 NE (nemzetközi egység) között van. Ám a legújabb kutatások eredménye, az ennél magasabb szükséglet.
Idős szervezet esetében, tehát 50 éves kor felett az új ajánlások szerint a napi 4000 NE egység fogyasztásával sem ártunk.
Említésre méltó még, hogy szedése segít megelőzni a csonttöréseket, és repedéseket 65 éves kor felett. A vér alacsony D-vitamin szintje összefüggésbe hozható a magas vérnyomással, a magas vércukor szinttel, a depresszióval, a végbél-és mellrákkal, és a korai halálozással is többek között !
Hiány tünetei
Hiánya gyermekekben angolkórt (görbe lábak, karok, puha koponyacsont stb.), felnőttekben csontlágyulást és csontritkulást okozhat, de az általános tüneteken túl a vesekőképződés veszélye is fennáll. Fontos a megfelelő mennyiségű napfény, ugyanis a bőrben ultraibolya sugárzás hatására D-vitamin képződik. A szervezetben jelenlévő D-vitamin alacsony szintje pedig kedvezőtlenül befolyásolhatja több betegség lefolyását például: reumás ízületi gyulladás, cukorbetegség, sclerosis multiplex, emlőrák és vastagbéldaganat.
Újabban vizsgálatok sugallják, hogy az elégtelen D-vitamin szint a bőr daganatos betegségei kialakulásának vagy kiújulásának lehetőségét növelheti.
A vér D-vitamin szintje a jóval magasabb lesz, ha a D-vitamint a nap legnagyobb étkezése közben szedjük be.
Napi szükséglet: 1600 - 2000 NE
Túladagolás
Túladagolása azt eredményezi, hogy megemelkedik a vér kalcium szintje azzal, hogy túl sok épül be a csontokba, az érfalakba, így növeli az érelmeszesedés kockázatát vagy növekedési zavarokat okozhat.
Természetes források
Sajnos táplálékokból nehezen tudjuk fedezni a D-vitamin igényünket.
A legbőségesebb D-vitamin források: a halmáj olajok, máj, virágpor, méz, méhpempő, tojás, tej és tejtermékek, de egyes élelmiszereket (például gyermektápszereket, tejtermékeket, margarinokat) ezzel a vitaminnal dúsítanak.
D-Vitamin készítmények